Ditteke Mensink volgt de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven bij de repetities voor de uitvoering van de Matthäus Passion in de Naarderkerk.

Wie van klassieke muziek houdt, moet minstens één keer in zijn leven een uitvoering van de Matthäus Passion beleefd hebben. En dan bij voorkeur in de Naarderkerk. Liefhebbers kennen de muziek vaak van de eerste tot de laatste noot. Maar weten ze ook welke muzikale visie eraan ten grondslag ligt, hoe de dirigent en de musici die visie vormgeven in de uitvoering en hoe de dirigent zijn visie overbrengt op de musici en zangers?

De Nederlandse Bachvereniging heeft een naam hoog te houden als het gaat om de uitvoering van de bekende passie van Bach. Vooral in een land als Nederland, met een sterke Matthäus-traditie, streeft Jos van Veldhoven ernaar om in de uitvoeringen van de Nederlandse Bachvereniging een zekere ontwikkeling te laten horen.

Mensink brengt met oog voor detail de dynamiek van de repetities in beeld. Ze volgt het ontstaansproces van de uitvoering door de ogen van dirigent Jos van Veldhoven. Daarnaast zoomt ze in op enkele zangers en musici. De kijker volgt de weg die dirigent, zangers en musici afleggen om te komen tot een bijzondere vertolking van de – hun – Matthäus.